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Australian Capital Territory 

Public Sector Management Amendment 
Standard 2005 (No 6) 
Disallowable instrument DI2005—83 

made under the 

Public Sector Management Act 1994, s 251 (Management Standards) 

 
 

(1) I amend the Management Standards as set out in Schedule 1 and Schedule 2; 
and 

(2) The instrument commences on 1 July 2005. 

 

 

 

 

Cheryl Anne Vardon 
Commissioner for Public Administration 

6        /   6   /2005 

 

Approved under the Public Sector Management Act 1994, s 251 (Management Standards) 

 

 

Jon Stanhope 
Chief Minister 

 1        /   6    /2005 
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SCHEDULE 1 TO DISALLOWABLE INSTRUMENT DI2005-83 

 
PROVISION OF MANAGEMENT STANDARDS 

 
Part Part/Rule Description AMENDMENT 

Standard 3 Part 3, Rule 5: Deferral of Increments Omit Standard 3, Part 3, Rule 5. 
Substitute Standard 3, Part 3, 
Rule 5 as set out in Schedule 2.  

Standard 3 Part 16, Rule 2: Interpretation Omit Standard 3, Part 16, Rule 2. 
Substitute Standard 3, Part 16, 
Rule 2 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 16, Rule 4: Leave not to count as service Omit Standard 3, Part 16, Rule 4. 
Substitute Standard 3, Part 16, 
Rule 4 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 4: Grant of recreation leave Omit Standard 3, Part 17, Rule 4. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 4 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 5: Accrual of recreation leave 
credit 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 5. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 5 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 6: Anticipated recreation leave Omit Standard 3, Part 17, Rule 6. 
Standard 3  Part 17, Rule 8: Accrual for periods including 

differing hours of duty  
Omit Standard 3, Part 17, Rule 8. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 8 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 9: Deferral of accrual of 
recreation leave for certain purposes 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 9.  
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 9 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 10: Effect of defence service on 
recreation leave accrual 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 10. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 10 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 11: Recreation leave considered 
to have been taken 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 11.  
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 11 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 12: Recreation leave credit to be 
reduced by amount of leave taken 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 12. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 12 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 14: Payment in lieu of 
recreation leave 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 14. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 14 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 17, Rule 16: Payment in lieu of 
separation from ACTPS (except by death)-
officers who commenced employment before 
26 October 1966 

Omit Standard 3, Part 17, Rule 16. 
Substitute Standard 3, Part 17, 
Rule 16 as set out in Schedule 2. 

Standard 3 Part 18, Rule 3: Credit, accrual and deduction 
of personal leave  

Omit Standard 3, Part 18, Rule 3.  
Substitute Standard 3, Part 18, 
Rule 3 as set out in Schedule 2.  
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SCHEDULE 2 TO DISALLOWABLE INSTRUMENT DI2005-83 
 
Standard 3, Part 3, Rule 5 
 
5. Deferral of increments 
 

a) General 
 

The relevant Chief Executive may defer incremental advancement for an officer 
based on the officer's: 
• diligence; 
• efficiency; or 
• attendance for duty. 
 
An order to defer an increment must be in writing before the date the increment is 
due and be for a specified period not greater than twelve months. 
 
A copy of the order and a statement of the reasons for the order must be given to 
the officer. 
 
If an increment has been deferred for less than six months, the officer concerned 
may apply to the relevant Chief Executive within that period to reconsider the 
deferral. 

 
b) Effect of leave without pay not to count as service 
 
If an officer or employee takes leave that does not count as service which 
aggregates to one or more working months in a calendar year, then the date on 
which an increment falls due, is deferred by one month for each completed month 
of absence or each completed month of aggregated absences. 

 
For the purpose of this Rule, ‘one working month’ has the same meaning as set in 
Standard 3 Part 16 Rule 2. 

 
Standard 3, Part 16, Rule 2 

 
2. Interpretation 
 

In this Part, unless the contrary intention appears: 
 
'one working month’ means 30 calendar days  
 

  note: 30 calendar days is equivalent to 22 working days based on a 5 day working week 
 

'officer' includes an employee 
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Standard 3, Part 16, Rule 4 
 

4. Leave not to count as service 
 
If leave that does not count as service aggregates to one or more working months 
in a calendar year for recreation leave or personal leave year for personal leave, 
then: 
• the accrual of personal leave is deferred by 1 day for each day’s absence; and 
• the officer’s recreation leave credit is reduced by one twelfth of their annual 

entitlement of 20 days for each month of such leave. 
 
For the purposes of this Rule, ‘personal leave year’ has the same meaning as 
under Standard 3, Part 18, Rule 2. 

 
Leave which does not count as service includes: 
• unauthorised absences of more than 30 minutes; 
• absences due to illness caused by misconduct; 
• absence due to no sufficient cause; 
• leave when the Commissioner or Chief Executive determines leave will not 

count as service; 
• leave without pay;  
• certain periods of staff organisation leave; 
• unpaid parental leave; 
• compensation leave in excess of 45 weeks, but not when officer is on GRTW; 
• leave to engage in employment not in the interests of the Service; 
• Defence Service leave where specified in Part 21 Rule 10; 
• leave to accompany a domestic partner; 
• campaign leave; and 
• personal leave with or without pay after 52 weeks continuous absence. 

 
Standard 3, Part 17, Rule 4 
 
4. Grant of recreation leave 
 

A Chief Executive may grant paid recreation leave for a period (in the Rule called 
the ‘relevant period’) up to an officer's available credit. 
 
Subject to this Part, available credit includes credit that accrues from day to day. 
 
If the operations of an agency, or part of an agency, are suspended at Christmas or 
another holiday period, a Chief Executive may direct an officer to take recreation 
leave at a time that is convenient to the working of the agency, whether or not 
application for leave has been made. 
 
A Chief Executive may direct a teacher to take available recreation leave, whether 
or not application for leave has been made, at a time that is convenient to the 
agency. 
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An officer in the teaching stream is considered to be on recreation leave from the 
day after the last day on which the officer's school is open in a calendar year 
unless otherwise directed by a Chief Executive.  The period of recreation leave 
taken is to the limit of the officer's available credits.  This is followed by a stand - 
down period up to the day before the first day on which the officer’s school is 
open in the next calendar year. 
 
An officer on maternity leave or parental leave under the Standards may access 
recreation leave other than for the period the officer is receiving paid maternity or 
primary care givers’ leave.  This leave may be granted on full pay for the relevant 
period or on half pay for a period not exceeding twice the relevant period. 
 
A period of recreation leave may be granted for the purposes of maternity or 
parental leave provided that it does not extend the maximum period for which 
maternity or parental leave would be available. 
 

Standard 3, Part 17, Rule 5 
 
5. Accrual of recreation leave credit 
 

Subject to this Part, an officer is entitled to the equivalent of four weeks recreation 
leave, expressed in hours, for each calendar year of service. 

 
Recreation leave for an officer accrues from day to day.  

 
Credit accrues at either full time or part-time rate, based on an officer's normal 
working hours. 
 
If an officer takes an aggregate of more than one working month of leave that does 
not count as service, the recreation leave credit is reduced by one twelfth of an 
officer’s annual entitlement of 20 days for each month of such leave. 

 
A teacher or a school assistant in schools who commences duty on or before the 
first school day of a calendar year, and works without a break in service, during 
the year, are entitled to the equivalent of four weeks recreation leave, expressed in 
hours, for each calendar year of service, for their ordinary hours of duty. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 6 
 
6. Revoked 
 
Standard 3, Part 17, Rule 8 
 
8. Accrual for periods including differing hours of duty 
 
If an officer has worked differing numbers of ordinary hours of duty, they will 
have a recreation leave credit, for each of these periods. 
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Standard 3, Part 17, Rule 9 
 
9. Deferral of accrual of recreation leave for certain purposes 
 
If recreation leave considered to have been taken under this Part is to be applied to 
an officer who has been on leave, other than on recreation leave, for more than a 
year, any recreation leave credits which fall due during that period of leave should 
be treated as if they were credited on the date the officer resumes duty. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 10 
 

10. Effect of defence service on recreation leave accrual 
 
A recreation leave credit does not accrue to an officer in accordance with this Part 
if the officer is absent from duty on leave for specified defence service, or full-
time defence service granted under Standard 3 Part 21 Rule 10, referred to here as 
the 'relevant provisions'. 
 
If an officer is granted leave under the relevant provisions, they accrue a recreation 
leave credit equal to the credit to which the officer would have been entitled to 
under this Part at the commencement of their specified defence service. 
 
If an officer resumes duty after a period of specified defence service, this Part 
applies, where relevant, as if the officer's recreation leave credit at the 
commencement of their specified defence service had accrued on the date the 
officer resumes duty. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 11 
 
11. Recreation leave considered to have been taken 
 
Subject to this Rule, if an officer has not used the whole or part of a recreation 
leave credit that accrues two years before 1 July in any year, they are considered to 
have been granted recreation leave, for the period of the unused recreation leave 
credit on:  
 

a) the first day of July; or 
b) if on the first of July the officer is on leave for a period not exceeding 

four weeks – immediately at the end of that leave; or 
c) if on the first of July the officer is on leave for a period exceeding four 

weeks and they do not use the unused recreation leave credit within 
the period of six months immediately following the leave taken – six 
months after resuming duty.   

 
A Chief Executive may defer applying the provisions of this Rule to an officer 
who is on a graduated return to work program (‘GRTW’) on 1 July of any year or 
on full-time compensation leave as part of the rehabilitation process under the 
Commonwealth Employees’ Rehabilitation and Compensation Act 1988. 
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The application of this Rule may be deferred for either: 
• 12 months, starting either from the time the officer commences the GRTW, or 

from 1 July of that year, whichever is the later; or 
• 3 months from the date the officer returns to normal working hours; 
whichever is completed first. 
 
If an officer on GRTW acquires an additional excess recreation leave credit during 
this time, the provisions of this Rule must be applied within six months. 
 
A Chief Executive may vary, in exceptional circumstances to meet the operational 
requirements of an agency, the date on which recreation leave is considered to 
have been taken in this Rule for a defined period. 
 
If an officer is not absent from duty during the whole or part of a period of 
recreation leave that is granted to the officer in accordance with this Part, and the 
relevant Chief Executive informs the officer that they are required in the interests 
of the Service to remain absent from duty for the period or part of the period, the 
officer must remain absent from duty. 
 
If an officer applies in writing, a Chief Executive must grant recreation leave 
before the first day of July, if this would enable an officer to use all or part of a 
leave credit that would otherwise attract the application of this Part.  If an officer 
consents, a Chief Executive may substitute alternative dates, having considered the 
operational needs of the agency. 
 
Recreation leave credits accrued by an officer in the teaching stream in one year 
may not be carried over beyond the last day of December in the following year 
except with the approval of the Chief Executive. 
 
A Chief Executive may only approve a carryover on grounds of the illness of the 
officer. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 12 
 
12. Recreation leave credit to be reduced by amount of leave taken 
 
If an officer is granted leave, or considered to have been granted recreation leave, 
under this Part the recreation leave credit is reduced by the period of the leave.  
Public holidays falling during recreation leave are not deducted from the 
recreation leave credit. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 14 
 
14. Payment in lieu of recreation leave 
 
Subject to this Rule, if an officer or employee commenced duty after 
26 October 1966 and their employment ceases for some reason other than death, 
they are entitled to be paid an amount equal to the salary that would be paid if they 
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used their full recreation leave credit at the time they ceased to be an officer, or 
their employment ceased. 

 
See Standard 3 Part 17 Rule 16 for officers joining before 26 October 1966. 

 
If an officer or employee commenced duty after 1 January 1978 but before 
1 July 2005, the payment in lieu of recreation leave will include payment for any 
part of a month of service worked at the commencement of service but not 
included in the officer or employee’s recreation leave credit. 

 
If an officer resigns in order to accept a job with an organisation which will accept 
their recreation leave credits, they are not entitled to a payment in lieu of 
recreation leave. 
 
A temporary employee whose employment is extended lawfully is not considered 
to have ceased to be an employee for the purposes of this Rule. 
 
Allowances which would have been included in an officer's pay during recreation 
leave must be included when calculating entitlements under this Rule. 
 
Standard 3, Part 17, Rule 16 
 
16. Payment in lieu on separation from ACTPS (except by death) - officers 

who commenced employment before 26 October 1966. 
 
If an officer commenced duty before 26 October 1966, the recreation leave credit 
which accrues under this Part in the year of separation is to be reduced by one-
twelfth of 3 weeks for each completed month in that year before the anniversary of 
the date of commencement. 
 
Standard 3, Part 18, Rule 3 
 
3. Credit, accrual and deduction of personal leave 

 
An officer is entitled to receive a personal leave credit of 10 working days at full 
pay and 10 working days at half pay, on the date of their permanent appointment 
and on the completion of each subsequent twelve months of continuous service.  
Absences which do not count for service totalling more than 30 calendar days 
defer the next accrual by 1 day for each day’s absence. 

 
If an officer or employee changes their normal weekly hours of duty, their sick 
leave will be adjusted in accordance with the following formula: 

• new working hours divided by old working hours multiplied by the 
personal leave credit. 

 
If previous service with an approved organisation is recognised as service which 
counts towards the accrual of personal leave under the mobility provisions of the 
Standards, the date on which personal leave accrues can be varied to reflect a 
previous accrual date. 
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The Chief Executive may allow an employee, in the first 10 years of service, when 
the employee is medically unfit for duty, to anticipate 1 year’s personal leave 
accrual where full pay credits are exhausted.   

 
Any personal leave taken must be deducted from the officer’s credit. 

 
If a person is retired from the service on grounds of invalidity, and is re-appointed 
as a result of action taken under the Superannuation Act 1976 or the 
Superannuation Act 1990, they are entitled to be recredited with any unused 
personal leave credit held prior to the invalidity retirement. 
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